Rozwój świata


W ciągach przedkolumbijskich i wczesnoeuropejskich uprawiano wędrówkę, cięcie i wypalanie, a uprawiano maniok, kukurydzę, dynię, fasolę, paprykę i orzeszki ziemne. Kiedy kontakt europejski nasilił się po 1600 roku, populacja indiańska została stopniowo zastąpiona przez mieszaną populację mestizo, ale jednoczesne wprowadzenie żelaznych toporów i maczet, a także wypasanie trzody chlewnej nasiliły zmianę reżimu. Podczas gdy Amerindowie mogli pociąć i spalić około jednego hektara na rodzinę rocznie, europeizowany mestizo był skłonny do zniszczenia trzech hektarów lub więcej dzięki swoim narzędziom o większej wydajności. Las nie regenerował się pod tak szerokim cięciem i pieczeniem, a otwarty teren pozostawiony w wyniku okresowego przemieszczania skolonizowały egzotyczne trawy, paprocie i chwasty .

Ta bardziej wysoka i gruntowna oczyszczalnia stanowiła pierwszy krok w tworzeniu upraw roślin ukierunkowanych na wywóz. Na przykład cukier został wprowadzony z Madery około 1560 r., A uprawa składała się w wąskim pasie od małej północy Pernambuco na południe od Bahii, z niewielką koncentracją wokół Rio de Janeiro. Pierwotny las zawsze był preferowany do uprawy cukru, a polana i zbiory były produkowane przez niewolników. Żądania w lesie nie ograniczały się do oczyszczania ziemi tylko w celu uprawy, ponieważ do krystalizacji soku potrzebne było ekstremalne ciepło. W ten sposób rozległe obszary zostały wycięte na paliwo drzewne. W połowie XVIII wieku pozostały las na wybrzeżu był pod ogromną presją.


Copyright © 2018 Najlepsze.wyryki.pl